Çelik Yapıların Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Dayanıklı materyal kullanımının, uzun ömürlü deneyimin ve en önemlisi de çevreye duyarlılığın yapı sektöründeki karşılıklarından biri olan hafif çelik yapılar pek çok ayrıcalığa sahiptir.
Uygun maliyetli proje ve yapım safhaları sunan bu yapılar özellikle uzun yıllar süren kullanım deneyimiyle dikkatleri üzerine çeker. Hayallerinizi süsleyen konutlardan çalışma sisteminize yön verecek ve ihtiyaçlarınızı giderecek depo ve antrepolara kadar birçok alanda çelik yapı gücünden söz edilebilir.
Dar alanlarda yenilikçi ve pratik çözümler sunabilecek minimal yapılar hafif çelikten yararlanılarak tasarlanırdı.
Örneğin büfeler, mini konaklama alanları, seyyar tuvaletler gibi pragmatik yapılar kolay kurulum ayrıcalığına sahip çelik profillerden oluşturulurdu. Ancak zaman ilerledikçe ve yapı & inşaat sektörü geliştikçe bu yapılar yaşam alanlarına da adapte edildi.
Bu yazımızda projelendirme, kurulum ve kullanım bakımından sayısız ayrıcalık sunan çelik yapı çeşitlerinin ne kadar süre dayanıklı olabildiğini birlikte inceleyeceğiz. Öncesinde dilerseniz bu yapıların neden tercih edileceğine dair etmenlere bir göz atalım.
Çelik Yapılar Neden Tercih Edilir?
Günümüzde elektronikten teknolojiye, sanattan mimariye değin hemen her alanda modern yaşam dinamiklerine uygun gelişmeler görülür. Bu gelişmeler hem tasarım farkıyla kendi gösterir hem de kullanım ayrıcalıklarıyla ön plana çıkar.
Bahsi geçen gelişmelerin yapı ve inşaat sektörüne olan sirayeti çevreye duyarlı ve dayanıklı materyal grubunda sayılan çelikler özelindedir.
Çelik, demir ile karbon elementinin birleşimi sonucu meydana gelir. Materyal olarak diğerlerinden farklı sayılabileceği unsurlar alaşım olması ve içeriğindeki elementlerin birbiri ile kimyasal etkileşime girmesidir.
Fosfor, Kükürt gibi birçok elementi yapısında barındıran çelik ısıya karşı dayanıklıdır. Bu materyalle üretilen konaklama ve iş yeri alanları olası yangın felaketine karşı geleneksel bina tasarımlarına kıyasla çok daha korunaklıdır.
Hafif bir materyal olduğu için özellikle ülkemiz gibi deprem kuşağında yer alan bölgelerde sıklıkla hafif çelik yapılar tercih edilir. Bunun sebeplerinden biri zemine yapılan baskının az olması ve yer hareketi sırasında dahi yapının dayanıklı kalabilmesidir.
Yaşam alanlarımız yalnızca bizlere değil bizden sonra gelecek olan kuşaklara da emanettir. Dolayısıyla yapı ve inşaattan diğer pek çok alana varana değin çevreye duyarlı kullanımlar geliştirebilmek önemlidir. Çelik yapı modelleri bu hususta tercih edilebilecek mimari örnekler arasında yer alır.
Çelik Yapı Modelleri Kullanım Alanları Nelerdir?
Dünyanın hemen her yerinde yapı ve inşaat sektörü bağlamında ele alınan tasarımlar pratik çözümler üretmeye, istek ve ihtiyaçları çevreye duyarlı biçimde karşılamaya yöneliktir. Hem üretici firmalar hem de kullanıcılar açısından karşılanabilir maliyete sahip çelik yapılar az önce bahsedilen özellikleri sebebiyle yalnızca konut değil iş yeri ve prefabrik yapılar gibi formlarda da kullanılır.
Çağın dinamiklerine ayak uyduran dinamik tasarımlar arasındaki çelik yapıların diğer kullanım alanları aşağıdaki biçimde sıralanabilir:
- Pek çok kişinin hayali ailesi ve sevdikleriyle mutlu anılar paylaşacağı, ayrıcalıklı evlerde oturabilmektir. Çeliğin en sık kullanıldığı alanların başında evler gelir. Özellikle tekli ve 2 – 3 katlı yapılarda depreme dayanıklılığı sebebiyle bu materyalden yararlanılır.
- Yazlık veya kışlık olarak kullanılabilecek villa tarzı yapılarda kullanılabilmektedir.
- Büfe, mini kafe gibi işletme alanlarında sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda geniş site alanlarında yer alan binaların güvenlik personellerine ayrılan bölmelerinde de bu yapılardan faydalanır.
- Depolama alanları için son derece kullanışlı ve tercih edilebilir tasarımlar arasında yer alır. Dilerseniz iş yerinizin bulunduğu alana özel tasarlanan ve üretilen formları tercih edebilir dilerseniz direkt iş yeri arazisinde inşa süreci talep edebilirsiniz.
- Atölye, kiler gibi ev dışı alanlarda kullanım sağlayabileceğiniz kişisel deneyimlerinize de bu yapıları entegre edebilirsiniz. Bu sayede hem ihtiyaçlarınıza yanıt bulabilir hem de barınma alanları özelinde yer tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı yaşam alanları ve fonksiyonel iş yeri tasarımları bakımından ülkemiz dahil olmak üzere pek çok bölgede çelik konstrüksiyonlu yapılar tercih edilir. Hem proje hem de kurulum aşamaları değerlendirildiğinde çok daha hızlı süreçler sunabilen bu yapıları önümüzdeki yıllarda çok daha fazla görebileceğiz.
Çelik Yapı Modellerinin Kullanım Ömrü
Çelik yapıların karşılaştırıldığı diğer tasarımlar betonarmedir. Betonarme, çeliğe göre çok daha yüksek bir maliyete sahiptir. Kurulum ve inşa aşaması olarak da çeliğe göre daha fazla zaman ihtiyaç duyabilir.
Pek çok kişi kısa sürede inşa edilebilen ve maliyet açısından kolaylıklar sağlayan çelik yapıların dayanıklılığı konusunda tereddüt yaşayabilir. Ancak bu materyal kullanılarak inşa edilen tüm projeler çevreye olan duyarlılığının yanı sıra kullanım ömrü bakımından da kullanıcılarını tatmin eder.
Çelik, esnek forma sahip olduğundan hem dayanıklı hem de uzun süreli kullanıma uygundur. Doğal afetlere karşı maksimum direnç sunan bu yapılar zamanın etkilerine karşı da aynı etkiyi sürdürür.
Her yapı tasarımında olduğu gibi hafif çelik konstrüksiyonlu yapılarda da kullanım ömrünü belirleyen temel etmen kullanıcıların kendisidir. Bunların yanında yaşadığınız bölgenin zemin yapısı ve iklim özellikleri de yapıların ne kadar süre dayanıp dayanmayacağı hususunda referans sağlayabilir.
Ortalama bir süre belirtilecek olursa bu yapılar 40 – 60 yıl süren bir ömre sahiptir demek mümkün. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi kullanıcıların tutumu, iklim özellikleri ve zemin yapıları bu tasarımların yaşı üzerinde etkilere sahip.
Lia Çelik Yapı, yaşam alanlarına yenilikçi tasarım ruhunu getiren birbirinden özel modelleriyle dilediğiniz her an hizmetinizdedir. Siz de ayrıcalıklarımızdan yararlanmak, hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bizden teklif alabilirsiniz.