Depo ve Antrepo Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Depo ve antrepo gibi kullanım alanları pek çok sektörün olmazsa olmazlarındandır. Depolama alanları olarak kullanabileceğiniz bu yerleşimler ürünlerin istiflenmesi ve muhafaza edilmesi konusunda akla gelen ilk alanlardan biridir.
Bir ürünün saklanması ve korunmasının yanı sıra taşımaya hazır edilmesi gibi dinamikler için de depo ve antrepo yapılardan faydalanmak mümkündür. Bahsi geçen depolama alanı yaratmaya yardımcı yapılar geniş çaplı ürün ağına sahip şirketlerin veya lojistik firmalarının temel ihtiyaçları arasında gösterilebilir.
Birbirinden farklı sektöre hizmet eden ve ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayan depo ve antrepo yapılara Lia Çelik Yapı’nın hafif çelik üretim ayrıcalıklarıyla sahip olabilirsiniz. Bu sayede hem çok daha maliyetli hem de kullanışlı bir nitelik kazanabilirsiniz.
Depo ve Depolama Alanları Nedir?
Depo, ticari değer taşıyan ürünleri muhafaza etmek, istiflemek ve satışa hazır hale getirmek için değerlendirilen özel yapılardır. Ürün istifleme alanı olarak ele alına depo, mal üreticilerinin, ithalat-ihracat gerçekleştiren firmaların, lojistik sektöründe çalışanların ve benzeri iş kollarında faaliyet gösterenlerin vazgeçilmezlerindendir.
Depo çeşitleri istek ve ihtiyaçlara göre şekillenen, sektörel faaliyetleri gerçekleştirmeye yardımcı olan temel mekanlardan biridir. Hafif çelik kullanımı sayesinde bu mekanları işlevsel kılan unsurlardan biri taşınabilirliktir.
Ürün satışı ve benzeri sektörlerin yanı sıra deniz, hava, kara taşımacılığının yük boşaltma alanları olarak da depolardan faydalandığı bilinmektedir. Bu alanlardan ürün sirkülasyonu sağlamak ve çalışma dinamiklerini planlamak gibi kazanımlar elde edilebilir.
Depo Çeşitleri ve Özellikleri
Kullanım alanlarına ve sektörel ihtiyaçlara göre şekillenen farklı depo çeşitlerinden söz edilebilir. Depo çeşitleri açık hava, kapalı hava ve soğuk hava olmak üzere üç farklı başlık altında incelenebilir.
- Açık hava depoları, ismiyle müsemma, hava ile teması bulunan depolama alanlarıdır. Burada istiflenen mallar direkt hava ile temas eder. Bu nedenle eğer hava ile teması uygun olmayan ürünler depolanacaksa bu alanlardan yararlanmamak gerekir.
Tekstil ürünleri ve benzeri gibi hava ile temasında herhangi bir sakınca görülmeyen malzemeler açık hava depolarında istiflenebilir. Özellikle hafif çelik kullanılarak tasarlanan depo alanları fazladan alan kazanmanıza yardımcı olabilir.
- Kapalı hava depoları, hava ile teması olmaması gereken ürünlerin depolanmasına yardımcı olur. Özellikle okside olma riski olan ve hava ile temas etmemesi gereken kozmetik ve kimyasal ürünlerin depolanabilmesi için kapalı hava alanları tercih edilebilir.
- Soğuk hava depoları, hava sıcaklığının eksi derecelerde sabitlenmesi ve bu duruma uygun ürünlerin depolanması amacıyla kullanılır. Bu alanlar istiflenecek ürünlerin bozulmaması ve sonrası için kullanım sürelerinin muhafaza edilmesine yardımcı olur.
Genellikle sıcak hava ile teması uygun olmayan gıda ürünleri, soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken et çeşitleri ve hassas kullanım gerektiren ilaç gibi ürünlerin depolanmasında soğuk hava depoları tercih edilir.
Antrepo Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?
Antrepo, kökeni Fransızcaya dayanan, gümrük ulaşımı sırasında muhafazası gerçekleştirilmesi gereken ürünlerin saklandığı alanlardır. Gümrük mallarının muhafaza edilmesinin yanı sıra ticari malları saklamak için de bu alanlar tercih edilebilir.
Uluslararası taşımacılık yapan ve ürünlerini bu taşımacılık esnasında bir yerde muhafaza etmek isteyen firmalar antrepo gibi alanlara başvurur. Uluslararası taşımacılığa konu olan ürünlerin gümrük ve evrak işlemleri sırasında muhafaza edilmesi için ihtiyaçlar özelinde tasarlanan antrepo alanlarına ihtiyaç duyulur.
Antrepoya alınan mallar herhangi bir prosedürle karşılaşmadığı için vergileri ödenmemiş ticari mallardır. Bu nedenle antrepo alanlarında ne kadar bekletilecekleri ile ilgili bir süre kısıtlaması yoktur.
Süre bakımından herhangi bir kısıtlaması olmayan ticari malların ihtiyaç duyulan zamanlarda muhafaza edilmesi için özel üretim alanlar her zaman iş görür. Bu ürünlerin yalnızca muhafaza süreçleri değil aynı zamanda evrak ve işlem dinamiklerinin de antrepolar kullanarak yürütmek fayda sağlayabilir.
Antrepolar kullanım alanlarına göre farklı çeşitlere ayrılabilir. Bu çeşitleri genel ve özel antrepo olarak ele almak mümkündür. Genel bazda değerlendirilen depolama alanları tüm ticari ve özel malların muhafazası için kullanılabilir. Bu alanlar hacimlerine ve kullanımlarına göre kendi içinde farklı sınıflar barındırabilir.
Özel antrepolar spesifik ihtiyaçlar özelinde tasarımı ve üretimi gerçekleştirilen depolama alanlarıdır. Ne kadar ürünü hangi sürelerle depolayacağınıza göre farklı hacimlere sahip antrepolara ulaşabilirsiniz.
Sektörel anlamda deneyimleyebileceğiniz ve diğer pek çok alanda yarar sağlayan konteyner yapılar hakkında bilgi almak isterseniz “Konteyner Yapı Üretimi ve Kullanım Alanları” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Depo ile Antrepo Arasındaki Farklar Nelerdir?
Lojistik, uluslararası ticaret ve benzeri pek çok sektörde fazla ürünlerin muhafaza edilmesi için depo ve antrepo gibi alanlar tercih edilir. Çelik kullanılarak üretilen bu alanlar dayanıklı yapıları, işlevsel kullanım ayrıcalıkları ve ucuz maliyetleri sebebiyle çok daha ilgi çekici nitelik kazanır.
Depo ve antrepo alanları kullanımlarına göre farklılıklar barındırır. Bu farklılıklardan ilki ürünlerin muhafaza süreleridir. Antrepo alanlarında muhafaza edilen ürünlerin ne kadar süre saklanacağı konusunda herhangi bir sınırlılık yoktur. Ancak depolama alanlarında saklanan ürünler için ürünlerin çeşitlerine göre muhafaza süreleri bulunur.
Depolama alanı olarak kullanılan yapılar birbirinden farklı sektörde kullanıma uygundur. Antrepolar da kullanım açısından sayısız ayrıcalık sunar ancak özellikle gümrük işlemlerinden geçen uluslararası ticari malların muhafaza edilmesi için öncelikli olarak antrepolardan yararlanılır.
Lia Çelik Yapı, depo ve antrepo yapılarının inşasından kamu binalarına kadar yapı ve inşaat sektöründe kullanıma uygun, ihtiyacınız olan tasarımları sizlerle buluşturur. Siz de hizmetlerimizden yararlanmak ve istek ve ihtiyaçlarınıza özel modern çözümler bulmak istiyorsanız iletişim sayfamızdan dilediğiniz her an bize ulaşabilirsiniz.