
Endüstriyel Yapılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Endüstriyel yapılar, endüstriyel üretim, işleme, montaj, temizleme yıkama ve benzeri iş kollarının gerçekleştirildiği bina ve yapılar olarak adlandırılmaktadır. Endüstriyel faaliyetlerin tüm dinamiklerini kapsayan bu binalar sektörel ve üretime dayalı perspektifte yer almaktadır.
Üretim faaliyetlerinin yapıldığı bu binalar atölyelerden ve sanayi tesislerinden oluşmaktadır. Bu neden yapı inşa sistemi tamamıyla bahsi geçen iş kollarına uygun biçimde gerçekleştirilmelidir.
Endüstriyel yapılarda üretim ve işletim dinamiklerine yanıt verebilecek en doğru malzeme, ekipman ve arazinin belirlenebilmesi temel kriterlerdendir. Yapı tasarımı ve sonrası bu kıstaslar doğrultusunda hareket etmek etkin kullanım deneyime sahip yapıların önünü açmaktadır.
Lia Çelik Yapı olarak endüstriyel yapıların mimari tasarımlarını, üretim ve montaj aşamalarını tamamlayarak anahtar teslim gerçekleştirmekteyiz. İşletmelerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda hızlı, ekonomik ve yenilikçi çözümler üreterek kullanım deneyimini üst seviyelere çıkarmaktayız.
Endüstriyel Yapı Çeşitleri Nelerdir?
Endüstriyel yapılar kullanım alanları, üretim dinamikleri ve tasarım bakımından farklılıklar göstermektedir. Bu yapılar endüstriyel işletmelerin gereksinimleri doğrultusunda tercih edebilecekleri faaliyet alanları olarak değerlendirilebilmektedir.
Endüstriyel yapı çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
- Çelik konstrüksiyonlu endüstriyel yapılar: Endüstriyel yapı tasarımı ve üretimi sırasında inşa edilecek binanın temel taşıyıcıları çelik kullanılarak yapılmaktadır.
Çelik konstrüksiyonlu endüstriyel yapılar, materyal gereği uzun ömürlü bir kullanım deneyimi sunan, özgün tasarımlara olanak tanıyan ve doğal afetlere karşı dayanıklı nitelikler barındıran yapılar olarak değerlendirilmektedir.
- Prefabrik endüstriyel yapılar: Prefabrik formdaki endüstriyel yapılar bir sanayi işletmesine ait tüm dinamiklerin ön üretim safhalarının tamamlanması ve işletmenin bulunacağı yere montajının yapılmasını ifade etmektedir.
Prefabrik endüstriyel yapıların çelik kullanılarak üretilen formları oluğu gibi betonarme çeşitleri de bulunmaktadır. Kimi işletmelerde ise hem çelik hem de betonarmenin bir arada kullanıldığı tasarımlara rastlanmaktadır.
Bu yapılar çoğunlukla tek katlı üretilmekle birlikte çok katlı formlarıyla da karşımıza çıkabilmektedir. Buradaki önemli kıstas işletmenin nasıl bir yapı istediği ve ihtiyaçlarının ne olduğudur.
- Konvansiyonel endüstriyel yapılar: Konvansiyonel endüstriyel yapılar beton ve çelik kullanılarak üretilen yapılardır. Bu sayede hem betonarme hem de çelik sistemleri bir arada deneyimlenebilmektedir.
İş kolu olarak birden fazla üretim gerçekleştiren endüstriyel işletmeler konvansiyonel yapılardan yararlanabilmektedir. Böylece çeliğin hafif ve direncini; betonarmeninse yangın gibi çevresel zararlara karşı dayanıklılığını bir arada kullanabilmektedir.
- Karma endüstriyel yapılar: Karma endüstriyel yapılarda binayı oluşturan kolon ve perdeler betonarme; kiriş ve döşemelerse ön üretimli (prefabrik form) biçimde tasarlanmaktadır.
Karma endüstriyel yapılar hem hızlıca üretilip montajlanabilmesi hem de düşük maliyet bakımından avantajlı alternatifler arasında yer almaktadır.
Bu yapı özelinde ele alınan çok katlı binalarda karma sistem rahatlıkla kullanılabilmekte, ön üretimli beton teknolojisinin kalite ve avantajlarını konut, otopark, hastane, okul ve benzeri çok katlı yapılara da taşınmaktadır.
Endüstriyel yapılar istek ve ihtiyaçlara, zemin yapısına ve maliyete göre farklı çeşitlerde üretilebilmektedir. Her bir çeşit özelinde ele alınması gereken temel etmen materyal kalitesi ve işlevsel tasarım ayrıcalığıdır.
Endüstriyel yapıların tasarımı, üretimi, inşa ve montajı sırasında üst düzey gelişmiş teknolojilere sahip makine sistemlerinden yararlanılmaktadır. Bu sayede yapılar geleceğe yönelik kullanım deneyimleri açısından son derece zengindir.
Endüstriyel Yapı Süreçleri Nelerdir?
Bu yapıların tasarım, üretim ve montaj işlemleri belirli dinamikler etrafında şekillenmektedir. Tüm bu dinamiklerin uyum içinde gerçekleştirilmesi uzun ömürlü kullanım sağlayacak yapıların temelini oluşturmaktadır.
Endüstriyel yapı inşasının ilk adımı proje ve plan tasarımıdır. Yapının inşa edileceği temel, kullanılacak teknolojiler ve sistemler bu plan ve projeler çerçevesinde belirlenmektedir.
Plan ve projesi tamamlanan yapıların tasarım ve inşa süreci başlatılmaktadır. İnşa süreci öncesinde sanayi işletmesi sahibinin bütçe planına ve işletme dahilindeki arzu ve ihtiyaçlarına yönelik tasarılar son şeklini almaktadır.
Projelendirmesi son şeklini alan yapılar için değerlendirilmesi gereken diğer etmenler işletme bünyesinde istihdam sağlanacak kişi sayısı, tasarımı yapılacak yapıların materyalleri doğrultusundaki dinamik ve statik yükleri, yapıların inşa edileceği zemin ve benzeridir.
Zemin, endüstriyel yapı inşasında son derece önemli bir yere sahiptir. Bina yapımında kullanılan materyallerin zemine uygulayacakları baskı kullanım ömürlerini belirlemektedir. Bu nedenle inşanın son derece sağlam ve yapı kaldırır temeller üzerinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Tüm bu aşamaların belirlenmesi, işletmede kullanılacak yapı çeşidi ya da çeşitlerinin seçilmesi sonucu endüstriyel yapı inşasına başlanabilmektedir.
Endüstriyel Yapı Tasarımlarından Ne Beklenmelidir?
Endüstriyel dinamiklere hizmet edecek yapıların tasarımı ve üretimi sırasında mimari açıdan gelişmiş çizgilerin kullanılabilmesi, elektrik, mekanik ve proje tasarımında yenilikçi adımların atılabilmesi, nitelikli mühendisliğin deneyimlenebilmesi önemlidir.
Tüm bunların yanı sıra işletme sahiplerinin istek ve arzularına ket vurmayacak ölçüde ekonomik skalaya sahip, sürdürülebilir ve ekolojik, çevre dostu yapıların tasarlanabilmesi beklentiler arasında yer almalıdır.
Yapı inşaları sırasında kullanılan materyallerin geleneksel tarzın dışında, günün dinamiklerine yanıt verebilen, fiziksel etkilere ve doğal afetlere karşı dayanıklı olması istenmektedir. Bunun içinse akılcı süreçler barındıran, her aşaması kontrol edilmiş arazi ölçüm ve planlamalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Endüstriyel yapı tasarımları konutlardan farklı tasarlanan, üretim, tasarım, servis gibi dinamiklere yanıt vermesi gereken dolayısıyla bu doğrultuda çizim, plan ve inşa süreci içeren yapılar bütünüdür.
Bizler Lia Çelik Yapı ailesi olarak endüstriyel yapı tasarımları ve diğer tüm hizmetlerimizde istek ve ihtiyaçlarınıza uygun en hızlı, rasyonel, ekonomik çözümleri sizlerle buluşturmaktayız.
Üretim ve hizmetlerimiz hakkında geniş kapsamlı bilgiye sahip olmak adına teklif almak isterseniz dilediğiniz her an bizlere ulaşabilirsiniz.