Prefabrik Yapılar Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Prefabrik yapılar, bir yapının temel parçaları olan kapı, pencere gibi kısımların fabrikada üretilip daha sonra ihtiyaç görülen alanlara taşınması ve bu alanlara inşa edilmesi dinamiklerini kapsar. Bu yapılar için büyük derinliklerde kazılan temellerin oluşturulması gerekmez.
Prefabrik yapı tasarımları dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılır. Özellikle doğal afetler sonrası evlerini, iş yerlerini yitiren insanlar için pratik çözümler sunması amacıyla prefabrik yaşam alanları inşa edilir.
Depremden söz etmişken dilerseniz “Depreme Dayanıklı Yapılar Nasıl Olmalıdır?” başlıklı yazımızı inceleyebilir, aklınıza takılan sorulara yanıtlar bulabilirsiniz.
Temel parçaları fabrikalarda üretilen tüm yapılarda olduğu gibi prefabrik evlerde de tasarım sınırlılıkları vardır. Bu yapılar bir veya maksimum iki katlı olacak şekilde dizayn edilir. Tüm tasarımlarda kullanım beklentileri ve ihtiyaçlar özelinde metrekare planlamaları yapılabilir.
Günümüzün yerleşim dinamiklerinde en çok ihtiyaç duyulan ve pratik çözümler sunan yapıların başında prefabrikler gelir. Modern yapı ayrıcalığını ulaşılabilir kılan ve bunu birinci sınıf kalite anlayışıyla sizlerle buluşturan Lia Çelik Yapı, birbirinden farklı tasarım ve boyut özelliklerine sahip prefabrik yapı seçeneği sunar.
Prefabrik Yapılar Nasıl Üretilir?
Dünyanın pek çok yerinde en popüler yerleşim alanlarından biri prefabrik yapılardır. Ülkemizde de yıkıcı deprem felaketlerinin ardından prefabrik yapılar yardımıyla kurulan yaşam alanları bulunmaktadır.
Son derece pratik ve çözüm odaklı tasarımlar olarak biline bu yapılar derin üzüntü duyulan felaketler sonrası kullanımının yanı sıra farklı deneyimlere de kapı aralar.
Prefabrik yapılar, betonarme tasarımlara kıyasla çok daha kısa sürede tasarlanır ve üretilir. Bu hız beraberinde düşük maliyeti de getirir. Prefabrik yapıların nasıl üretildiğine ilişkin adımlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Bir prefabrik yapının tasarım ve üretim aşamalarından önce çözüme kavuşturulması gereken bazı resmi adımlar vardır. Bu adımlar yapıların kurulacağı arazi veya arazilerin gerekli izinlere sahip olmasıdır.
Prefabrik yapıların inşa edileceği araziler için alınacak izinler bölgenin bağlı olduğu belediyeden alınır. Belediye, yapıların kurulacağı arazi veya arazilere imar izni vermelidir. İmar izninin teyit edilmediği alanlarda prefabrik yapı inşası gerçekleştirilemez.
Arazinin imar izni alındıktan sonra gerçekleştirilmesi gereken diğer adıma geçilir. Bu adım yapı ruhsatıdır. Arazi veya arazilerin tapu ile ruhsat izinleri alındıktan sonra üretimin diğer aşamalarına geçiş yapılabilir.
- Gerekli izinlerin tamamlanmasından sonra fabrika üretimine geçilir. Bu aşamada inşası gerçekleştirilecek yapıların istek ve ihtiyaçlar özelinde bir planları çıkarılır. Bu plan yapıların kaç katlı olacağı ve ne kadar metrekareye tekabül edeceklerine ilişkindir.
Planlar gözden geçirildikten sonra yapıların temel parçaları üretilmeye başlanır. Tüm temel parçalar gerekli ölçüler referans alınarak fabrika ortamında üretilir. Bu sayede hata payı neredeyse yok denecek kadar azdır.
Yapı temeli olarak güvenlikli ve pratik çözümler sunan prefabrikler en fazla 2 katlı yapılabilir. İşlevselliğinin yanı sıra estetik kaygıları gidermeye de yarayan bu yapılar ısı ve ses yalıtımları sayesinde betonarme yapıların sağladığı pek çok ayrıcalığı bünyesinde barındırabiliyor.
- Prefabrik yapıların inşası için izni alınan arazi veya arazilerin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Yapıların inşa edileceği yüzeyler gereği kadar düz değilse ve eğimler varsa düzeltmeler yapılmalıdır. Düzeltmelerden sonra ise zemine beton dökülerek yapı inşasına başlanabilir.
Yapı montajı gerçekleştirilecek alanlar yaşam güvenliği için son derece kusursuz olmalıdır. Bu nedenle beton dökmeye ve inşaya hazır olmayan yüzeyler muhakkak belli başlı düzeltmelerle istenen hale getirilmelidir. Prefabrik yapıların uzun ömürlü kullanımı ve benzersiz deneyimler için zemin sağlığı çok önemlidir.
- Son aşama montajın gerçekleştirilmesidir. Fabrikada üretilen ve bir araya getirilen temel parçalar beton dökülen, kullanıma hazır hale getirilen zemine montajlanır. Bu işlem yaklaşık 3-4 gün içerisinde tamamlanabilir.
Montaj sırasında zemin profilleri yapılır, prefabrik yapı bu profil üzerine sabitlenir. Duvar panelleri birleştirilerek pencere ve kapı kasaları plana uygun biçimde bir araya getirilir. Kasaları bir araya getirilen parçaların montajı yapılır. Sonrasında çatı yerleştirilmesine geçilir.
Elektrik ve su tesisatı gibi diğer işlemlerin de tamamlanmasının ardından boya gibi estetik düzenlemelere geçilir. Sonrasında istek ve ihtiyaçlar özelinde tamamlanmış yapılar kullanıma hazır hale getirilir.
Yukarıda sayılan tüm işlemler belirttiğimiz gibi betonarme yapılardan çok daha kısa sürelerde tamamlanır. Bu sayede hedeflenen hızlı ve işlevsel yaşam alanları inşa edilmiş olur. Yaşam alanlarının yanı sıra endüstriyel fabrikalarda çalışan kişilerin geçirdikleri süre boyunca konaklayabilecekleri ortamlar da elde edilebilir.
Prefabrik Yapılar Nerelerde Kullanılır?
Prefabrik yapılar son derece geniş bu kullanım yelpazesine sahiptir. Özellikle son dönemlerin modern ve minimal yaşam alanları arasında dikkat çeken bu yapılar düşük maliyetli olmaları sebebiyle deneyim alanını gün geçtikçe genişletmektedir.
Prefabrik yapılar, konut ihtiyacının karşılanması yönünde pratik çözümler sunar. Deprem, yangın, sel gibi yıkıcı felaketlerin ardından evlerini yitiren kişiler için ihtiyaçlarını karşılayacak yaşam alanları olarak değerlendirilebilir.
Prefabrik tasarımlar ofis ve şantiyelerde çalışanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir deneyim sunabilir. Özellikle barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra işlerin planlanabilmesine olanak tanıyacak ofis ortamlarında da bu yapılardan yararlanılabilir.
Dağ evi ve bağ evi gibi ufak tatil planlarının gerçekleştirilmesi için kullanabileceğiniz yerleşkeler arasında prefabrik yapılar ön plana çıkar. Bu yapıların kullanım alanları hakkında daha fazla bilgi almak ve size özel geliştirdiğimiz hizmetlerimizden yararlanmak için bize dilediğiniz her an iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.